fbpx

Zomerzonnewende, Litha, en Vaderdag

Zomerzonnewende, de langste dag in het wiel van het jaar...

Zondag aanstaande is het hier op het noordelijk halfrond zomerzonnewende (midzomer) en Vaderdag. Op deze langste dag van het jaar vieren we de zon, de vaders en de mannelijke (naar buiten uitstralende) aspecten in ons allemaal.

Tijdens de zomerzonnewende rust de zon in Kreeft drie dagen rustig bij de Kreeftskeerkring voordat het weer naar het zuiden keert.

Sinds de winterzonnewende werd het licht elke dag sterker. Wanneer de zomerzonnewende begint, is er paradoxaal genoeg steeds minder licht per dag. De zomerzonnewende wordt ook wel eens Litha (Keltisch voor de maand juni) genoemd.

Waarom wordt Vaderdag dus gevierd op de zomerzonnewende?

Omdat de zon en zijn afgeleide zoon (sun/son in het Engels) samen met Saturnus, Jupiter en Mars mannelijke planeten zijn. Dit in tegenstelling met Maan en Venus die vrouwelijk zijn. De zon is op deze dag het langst aanwezig. Dus zetten we Papa in het zonnetje.

Ook Isis de Ruiter besteedt tijdens Litha extra aandacht aan haar vader en komt ze door meditatie in contact met de Yoruba goden die samen met de Keltische godinnen van haar Ierse moeder haar beschermen.

Lees gratis een verhaal over de vader van Isis de Ruiter hier…

Mocht je “De hogepriesteres van Aruc” nog niet hebben gelezen, klik hier om hem te downloaden.

En vergeet natuurlijk niet de prequel “Koningin van Zwaarden” gratis te downloaden.

Geniet van het zon weekend met de mannen van je leven en maak er wat leuks van.