fbpx

Voedingsmiddelen die spiritualiteit verbeteren

Oude culturen erkenden al de heiligheid van voedsel

Spiritueel eten

Mensen moeten eten om hun lichaam te voeden, maar ze kunnen ook eten om hun ziel te voeden. Veel van ’s werelds inheemse culturen en religies erkennen de heiligheid van voedsel. Voor sommigen betekent dat het niet eten van sommige voedingsmiddelen zoals rundvlees in het hindoeïsme, varkensvlees in de islam en het jodendom, of een veganistisch dieet in het jainisme. Deze praktijken laten op een bepaalde manier zien dat er een verband bestaat tussen het fysieke lichaam en spiritualiteit.

Als je niet bent opgegroeid in een van deze tradities, kun je nog steeds je eigen spirituele band vormen met het voedsel dat je consumeert. De eerste stap is erkennen dat je bent wat je eet.

Dus als je fastfood, sterk bewerkte voedingsmiddelen en producten met veel suiker consumeert, kun je meer dan alleen je gezondheid aantasten. Het elimineren van ongezond voedsel uit je dieet is het begin van je spirituele voedselontwikkeling.

Voeding dat spiritualiteit bevordert

Hoewel er geen magische voeding is die direct spirituele connecties maken, kan het eten van gezond biologisch voedsel je helpen om eten bewuster en heiliger te maken. Hoewel je niet hoeft af te zien van het eten van zuivel, vlees en vis, kan het met mate eten van bewust gekweekte dierlijke producten ook deel uitmaken van je reis. Hier zijn enkele suggesties om je op weg te helpen.

Rauwe groenten en fruit

Je lichaam heeft de vitamines en mineralen nodig die in groenten en fruit zitten, maar deze kunnen tijdens het koken verloren gaan. Maar het goede nieuws is dat vers fruit zoals appels, peren, sinaasappels en alles wat seizoensgebonden is ongelooflijk goed voor je is. Je kunt rauwe groenten zoals bladgroenten in salades consumeren. Rauw eten helpt je om je met de aarde te verbinden en je te aarden.

Gezonde Oliën

Gebruik gezonde vetten zoals olijfolie van eerste persing, kokosolie of avocado-olie om de gezondheid van de hersenen te ondersteunen. Gezonde oliën helpen ook om angst te verminderen. Het hebben van een kalme geest kan helpen om je in balans te brengen en je in staat te stellen je open te stellen voor spiritueel ontwaken.

Knoflook en Uien

Koken met knoflook is een praktijk geweest bij spirituele beoefenaars vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Behalve dat het gevuld is met voeding, kan knoflook je immuunsysteem helpen versterken en je gezonder houden. Maar merk op dat in sommige boeddhistische tradities alliums zoals knoflook, uien en prei verboden zijn omdat ze volgens deze traditie tot passies kunnen leiden.

Kruiden

Veel van de kruiden die je gebruikt, kunnen je helpen je bewustzijn te verruimen. Bepaalde kruiden kunnen je zelfs helpen de chakra’s te openen. Het drinken van kruidenthee kan je ook helpen te mediteren en je in balans te voelen en open te staan voor nieuwe mogelijkheden.

Water

Je hebt waarschijnlijk het gezegde “water is leven” gehoord en gehydrateerd blijven is belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn. Water kan je helpen negatieve energie en emoties te ontgiften en stelt je in staat je open te stellen voor spiritualiteit. Als je niet van gewoon water houdt, is het drinken van thee, natuurlijke vruchtensappen, kokoswater of met fruit doordrenkt water (zoals citroenwater) nog steeds erg hydraterend.

Conclusie

Je dieet kan een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van je spirituele gezondheid. Het is belangrijk op te merken dat bovengenoemde voedingsmiddelen niet alleen goed zijn voor je spirituele gezondheid, maar ook voor je algehele gezondheid. Het is dus een goed idee om ze op te nemen in je dagelijkse dieet. En vergeet niet, gezond eten is slechts één stukje van de puzzel als het gaat om het bevorderen van je spirituele gezondheid. Het is ook belangrijk om tijd te nemen voor meditatie, reflectie en andere praktijken die je spirituele welzijn bevorderen.

Plaats een reactie