fbpx

Tijd vinden om te lezen

De meest succesvolle mensen ter wereld lezen veel.

De meest succesvolle mensen ter wereld lezen veel. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe ze tijd vinden in hun drukke schema’s om vaak te lezen, dan kan ik misschien je vraag beantwoorden.

Als echtgenote, moeder en een freelancer met een eenmanszaak die twee websites/bedrijven runt (zie www.tibisaytutoring.nl en www.tibisayfelida.nl), heb ik altijd tijdgebrek. Ik probeer elk jaar meer te lezen, maar het is een uitdaging, zeker in periodes waarin mijn schema zwaarder is.

Voordelen van lezen

Lezen heeft veel voordelen. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat lezen de hersenfunctie op zoveel niveaus kan verbeteren. Lezen kan ook je creativiteit aanwakkeren, je begrip van bepaalde concepten helpen vergroten en zelfs de hersenconnectiviteit verbeteren, waardoor je meer gedaan krijgt. Helaas tonen statistieken aan dat 42% van de afgestudeerden nooit meer een boek zal lezen als ze de universiteit verlaten.

Deze cijfers hoeven niet je werkelijkheid te worden. Als je je afvraagt welke specifieke stappen je kunt nemen om tijd vrij te maken om te lezen, zijn er hier enkele ideeën om mee te beginnen.

Vroeg in de ochtend lezen

Je kunt natuurlijk altijd ’s ochtends beginnen met lezen. Dit kan wel of niet handig zijn, afhankelijk van je ochtendroutine. In mijn geval sta ik meestal om kwart voor 5 op, drink een kop koffie terwijl ik de agenda van de dag doorneem en ga daarna direct naar de sportschool. Ik heb ’s ochtends dus niet veel tijd om te lezen. 

Verdeel je leesmateriaal in hapklare blokken

Wil je één boek lezen elke 30 dagen? Beslis dan hoeveel pagina’s je in één keer wilt lezen. Zie het als jezelf een zachte deadline geven, want dat is wat je eigenlijk doet.

Als ik samen met studenten een roman lees voor hun boekenlijst, spreek ik meestal met ze af om een aantal bladzijden of hoofdstukken per dag te gaan lezen. Als je deze strategie gebruikt, zal je doelstelling minder overweldigend voelen. 

Ruil wat van je tv-tijd in

Hoeveel tijd besteed je per week aan tv en YouTube kijken? Als je ’s avonds een film en een paar shows kijkt, kan dat oplopen tot enkele uren televisietijd. Probeer in plaats daarvan een deel daarvan uit te wisselen voor leestijd. Zelfs als je slechts ongeveer 4 uur tv per week kijkt, zal het halveren ervan 2 uur vrijmaken om te lezen.

Sommige mensen, waaronder ik mijzelf tel, lezen liever voor het slapen gaan dan ’s ochtends. In plaats van elke avond naar een tv-programma of Youtube te kijken, ga ik zitten met een boek. Je kunt natuurlijk ook afwisselen tussen het kijken naar een programma en elke avond lezen, zodat je beide dingen kunt blijven doen.

Word efficiënter met andere taken

Als je tijd wilt vrijmaken om te lezen, kijk dan naar je agenda en hou je tijd bij. Persoonlijk vind ik dat mijn schema de meeste dagen bomvol zit. Wakker worden, sporten, administratie, schrijven, bloggen, lessen voorbereiden, lesgeven, tijd met dierbaren, eten klaarmaken en huishoudelijke klusjes…

Hoewel alle dingen die ik hierboven heb opgesomd duidelijke prioriteiten zijn, verslap ik zoals de meeste mensen gedurende de dag mijn focus en besteed ik veel tijd aan dingen die niet belangrijk zijn.

Zelfs als je veel werkt, sport en voor je gezin zorgt, kan de gemiddelde persoon nog steeds een manier vinden om 30 minuten per dag of in ieder geval om de andere dag vrij te maken om te lezen. 

Probeer e-boeken en audioboeken

Je hoeft niet alleen gedrukte boeken te lezen als je steeds moeite hebt om tijd te vinden om te lezen. Ruim een jaar geleden begon ik naar audioboeken te luisteren. Het is niet hetzelfde als gaan zitten en een boek lezen, maar het heeft tot op zekere hoogte hetzelfde effect en ik leer en geniet nog steeds van de inhoud.

En dan heb je ook nog e-boeken. Sommige e-boeken zijn korter en ze hebben het gemak dat je ze op verschillende apparaten kan lezen.

Lees wat je wilt lezen

Zorg ervoor dat je alleen leest waarin je echt geïnteresseerd in bent en waar je graag over leert. Ik heb al verschillende boeken opgepikt die ik niet leuk vond, dus ik stopte gewoon met lezen. Of het nu fictie of non-fictie is, lees wat je wilt lezen en je zult altijd uitkijken naar een goed boek. 

Conclusie

Ja, het is soms moeilijk om tijd vrij te maken voor het lezen. Maar je kunt deze hobby wel in je schema opnemen en met een goede planning en de wens om er een gewoonte van te maken, is het te doen. Lezen heeft zoveel voordelen en daarom doen de meest succesvolle mensen de moeite om dagelijks de tijd te nemen om het te doen.

Plaats een reactie