fbpx

Mijn 9 favoriete meditaties Deel 3

Meditaties aan het strand. De geluiden van de natuur zoals die van de golven werkt ontspannend. We zijn gemaakt om te leven in de natuur…

Lees mijn 9 favoriete meditaties Deel 1

Lees mijn 9 favoriete meditaties Deel 2

7. Loopmeditatie

Loopmeditaties zijn ontworpen om lichaam en geest synchroon te laten lopen terwijl we onderweg zijn. En als je er niet van houdt om te zitten en de ogen te sluiten om te mediteren, is dit een geweldig alternatief dat de geest nog steeds in bewustzijn traint.

Lopen is voor velen van ons zo’n vaste gewoonte, dat we de neiging hebben om het op de automatische piloot te doen. Op het moment dat we de deur uitstappen, heeft onze geest de neiging om af te dwalen en is hij verstrikt in herinneren, plannen, piekeren of analyseren.

Elke keer dat dat gebeurt, gaan we weg van het huidige moment en weg van de kans om contact te maken met de natuur en onze omgeving. We vergeten het simpele plezier van wandelen te waarderen.

Meditaties tijdens het wandelen is een manier om de geest met ons mee te laten lopen en te ontspannen. Het is verbazingwekkend hoe anders we ons voelen als we aandacht besteden aan wat er om ons heen gebeurt in plaats van wat er in ons hoofd ronddraait.

Hoe doe je een loopmeditatie?

Er is geen juiste manier om deze meditatie te doen, maar ik kan mijn persoonlijke manier delen. Ik loop meestal zo’n 5 à 10 kilometer per dag. Ik begin met mijn aandacht op mijn voetzolen te houden terwijl ik loop. Vervolgens doe ik tijdens de loopmeditatie een bodycheck om me bewust te zijn van hoe mijn lichaam aanvoelt, ik observeer mijn tempo en stem me af ​​op wat er om mij heen gebeurt (zoals de geluiden, geuren en andere fysieke sensaties) Als ik bijna klaar ben, gaat mijn aandacht voorzichtig terug naar het gevoel van mijn voetzolen.

Maar er zijn ook andere manieren om deze soort meditaties te doen. Je kunt je bewustzijn ook overschakelen van de ene sensatie naar de andere. Je kunt beginnen met je 5 minuten op de geluiden te concentreren, en dan 5 minuten op de geur om je heen, enzovoort. Ongeacht hoe je het doet, het belangrijkste is om te beginnen en te proberen de stijl te vinden die je het leukst vindt.

8. Zwangerschapsmeditatie

De bedoeling van deze meditatie is om je de ruimte te geven om één te zijn met je zwangerschap. Om contact te maken met je groeiende baby, om eventuele angst voor de bevalling los te laten, om door elk fysiek ongemak heen te ademen en uiteindelijk om het ongelooflijke wonder dat je ervaart te eren.

Hoe doe je een zwangerschapsmeditatie?

In deze meditatie sluit je je ogen. Leg je handen op je buik en zie je baby voor je in je geestesoog. Terwijl je dat doet, voel je de warmte van de palm van je handen. Je handen beginnen te gloeien van liefde voor je baby. Terwijl je deze liefde naar je baby stuurt, praat met hem of haar. Zijn of haar hogere zelf zal het begrijpen. Stel je baby voor in gedachten, bedank hem of haar voor zijn komst in je leven. Vertel hem of haar hoe dankbaar je bent met zijn of haar komst, hoe welkom hij of zij is. Je kunt je baby vertellen dat je lichaam zich de laatste tijd misschien ongemakkelijk heeft gevoeld.

Misschien voel je je misselijk, heb je weinig energie, ben je moe of heb je zelfs pijn. Vertel hem of haar hoe dit ongemak snel voorbij zal zijn en dat hij of zij binnenkort in jouw armen zal liggen. Vertel je baby dat je lichaam op dit moment magisch en hard aan het werk is. En het is ingewikkeld, gedetailleerd werk.

Praat met het hogere zelf van je baby over alle leuke dingen die je samen gaat doen, naast elkaar diep liefhebben. Nadat je dat hebt gedaan, kun je je kleintje in je voelen bewegen. Vertel de kleine dat je later bij hem of haar langskomt. Probeer dit elke ochtend en middag te doen.

Dan denk je even aan alle lichamelijke ongemakken die je tijdens je zwangerschap hebt gevoeld. Als er gerelateerde gedachten, zorgen of oordelen over je lichaam naar boven komen, herken ze dan en visualiseer jezelf terwijl je ze de lucht in laat drijven. Je hebt de kracht en wijsheid van generaties vrouwen in je. Alles komt goed. Adem daarna meerdere keren in en uit en je bent klaar om je ogen te openen en je dag door te brengen.

De zachte verlichting van een kaars helpt ons te kalmeren en zelfs een meditatieve staat bereiken.

9. Zazen (zittende meditatie)

Om Zazen (Zen meditatie) te beoefenen zitten we in het midden van een zafu (een rond en dik kussen). We kruisen onze benen in de lotus- of halve lotushouding, zodat onze knieën in de grond geworteld zijn. Er is een specifieke houding die we moeten leren om Zazen te doen. Afhankelijk van onze gezondheid zijn alternatieve houdingen mogelijk.

Door de specifieke houding en mudra (een symbolisch gebaar van de handen en vingers) wordt onze ademhaling geleidelijk aan rustig, lang en diep. Na een tijdje kunnen we de ademhaling gewoon observeren, zonder deze te wijzigen, door er volledig bij aanwezig te zijn.

Moi, tijdens een zazen meditatie in een Zen klooster. Foto uit mijn instagram.

Hoe langer we zazen beoefenen, hoe meer we begrijpen dat onze gedachten geen inhoud hebben, dat ze komen en gaan. We realiseren ons dat er een universeel bewustzijn is, totaal anders dan ons gebruikelijke zelfbewustzijn. Als we de juiste houding aanhouden en onze ademhaling diep en vredig laten worden, zal onze geest ook uitgestrekt en vredig worden.

De werking van de hersenen wordt vanzelf duidelijker en keert terug naar zijn normale toestand. De dualistische manier van denken van ons ego wordt verworpen en de oorspronkelijke eenheid met alle wezens wordt een werkelijkheid. Universeel bewustzijn, denken zonder vrijwillig na te denken, ontstaat van nature wanneer we ons concentreren op houding en ademhaling.

Dit is deel 3 van mijn favoriete meditaties. Lees deel 1 en deel 2 voor mijn andere favoriete meditaties.

Wat is je favoriete meditatie? Ik lees het graag in de comments. 🙂

4 gedachten over “Mijn 9 favoriete meditaties Deel 3”

    • Hoi, Esme. Ik kan het echt aanraden. Het is de perfecte combinatie van fitness en mindfulness.
      Het zou super zijn als je laat weten hoe je het ervaren hebt.

      Beantwoorden
  1. De loopmeditatie is echt een goed idee. Ik probeer tijdens het wandelen altijd wel bewust te zijn, maar een echte meditatie heb ik nog nooit gedaan.

    Beantwoorden
    • Ik zou er niet zonder kunnen. Mijn vader heeft me meditatie geleerd en het heeft me altijd goed
      geholpen, vooral op momenten dat ik onder druk was, zoals tijdens schoolexamens. De
      loopmeditatie is zeker een aanrader.

      Beantwoorden

Plaats een reactie