fbpx

Mijn 9 favoriete meditaties Deel 2

Dit is deel 2 van mijn favoriete meditaties.

Bij meditatie gaat om (mentale) stilte. Je laat je geest volledig tot rust komen en probeert uiteindelijk tot een andere staat van bewustzijn te komen door je volledig op het hier-en-nu te richten. Dat kan op allerlei manieren.

Lees mijn 9 favoriete meditaties Deel 1

Lees mijn 9 favoriete meditaties Deel 3

4. Qi Gong-meditatie

Wat is Qi Gong-meditatie?

Qi Gong (uitgesproken als “chee-gong”) meditatie is een oude Chinese geneeswijze die meditatie, gecontroleerde ademhaling en zachte beweging combineert.

Het wordt ruwweg vertaald als “de meester van iemands energie” en combineert twee belangrijke concepten van de traditionele Chinese geneeskunde. Qi vertaalt zich ruwweg ‘vitale levenskracht’, terwijl Gong ‘meesterschap’ of ‘cultivatie’ betekent

Deze oefening is bedoeld om de energie en kracht van de natuur in het lichaam te cultiveren om een ​​betere mentale, fysieke en spirituele gezondheid te bevorderen

In de traditionele Chinese geneeskunde is een slechte gezondheid het gevolg van geblokkeerde energie die door de twaalf meridianen – of secties – van het lichaam stroomt. Daarom wordt aangenomen dat Qi Gong de gezondheid bevordert door je energie, of qi, door het lichaam te laten stromen.

Qi Gong is populair in China voor lichaamsbeweging, recreatie, ontspanning, preventieve geneeskunde en fysieke en mentale genezing.

Er zijn verschillende soorten Qi Gong-meditaties, maar de belangrijkste categorieën zijn actief (gecontroleerde, langzame bewegingen) en passief (stilte en rustige ademhaling). 

Enkele van de gerapporteerde voordelen zijn een verbeterd evenwicht, een grotere mentale focus, minder stress en angst en een verminderd risico op chronische ziekten.

Dus als je geïnteresseerd bent in het kalmeren van je geest en lichaam, moet je Qi Gong eens proberen.

5. Chakra-meditatie

Chakra’s zijn energiecentra in je lichaam. Soms kunnen ze worden geblokkeerd en dat kan verstoring van ons mentale en fysieke welzijn veroorzaken. Door chakra-meditatie te beoefenen, reinigen en balanceren we de energie van ons chakrasysteem. Bij chakra-meditatie draait alles om het focussen op elke chakra, van de wortel tot kruin, om de energie die er doorheen stroomt te beheersen en te herstellen.

Elke chakra heeft sterke associaties. Als je  van tevoren een beetje over elk chakra af weet, wordt chakra-meditatie gemakkelijker. Je kunt geleide meditaties gebruiken voor wat extra ondersteuning.

Er zijn talloze manieren om de chakra’s in balans te brengen door middel van meditatie, zoals kleurvisualisatie, yogahoudingen, mantra’s (krachtig geluid of vibratie/heilige uiting), eten en zelfs het dragen van chakra gecoördineerde kleding

Hier volgt een kort overzicht van elk chakra.

Concentreer je tijdens je meditatie op elk chakra, beginnend bij het wortelchakra en stel je voor dat de kleur zich in het bijbehorende energiecentrum bevindt. Visualiseer dat energie één voor één door elk chakra stroomt.

De eerste chakra is de Muladhara/wortelchakra (rood)

Gelegen aan de basis van de wervelkolom, is het chakra van stabiliteit, basisbehoeften en aarding. Een uitgebalanceerd wortelchakra zorgt ervoor dat we ons geaard, gecentreerd, sterk en veilig voelen. Een geblokkeerde wortelchakra kan angst, gewrichts- en lage rugpijn en een slecht immuunsysteem veroorzaken.

De tweede chakra is de Swadhisthana/sacrale chakra (oranje)

Het sacrale chakra bevindt zich net onder de navel (het bekkengebied) en heeft alles te maken met relaties, creativiteit en seksualiteit. Wanneer dit chakra in balans is, voelen we ons gepassioneerd, vriendelijk en vreugdevol. Wanneer de sacrale chakra geblokkeerd is, kunnen we seksuele problemen, een gebrek aan creatieve inspiratie, baarmoeder- of blaasproblemen of emotionele instabiliteit ervaren.

Het derde chakra is het Manipura / solar plexus chakra (geel)

Gelegen tussen de ribbenkast en de navel, verbindt de solar plexus ons met onze individuele kracht, beïnvloedt het onze relatie met de wereld en hoe we onszelf daarin zien, en onze acties. Een uitgebalanceerde solar plexus zorgt ervoor dat we ons zelfverzekerd, productief en energiek voelen. Een onevenwichtige solar plexus veroorzaakt lage energie, spierkrampen, onzekerheid, uitstelgedrag en spijsverteringsproblemen.

Het vierde chakra is het Anahata/hartchakra (groen)

Het hartchakra bevindt zich in het hart. Het bevindt zich precies in het midden van alle 7 chakra’s en verenigt de chakra’s van de materie (de onderste drie) met de chakra’s van de geest (de bovenste drie). Het hartchakra is onze bron van liefde, emoties en verbinding. Wanneer dit chakra in balans is, zijn we vergevingsgezind, spiritueel bewust, gevers en ontvangers van liefde, en zijn we in staat om emotionele verbindingen met anderen te vormen. Wanneer het hartchakra uit balans is, kan dit eenzaamheid, haat, problemen met de bloedsomloop en pijn op de borst veroorzaken.

De vijfde chakra is de Vishuddha/keelchakra (blauw)

Het keelchakra, die zich in de keel bevindt, heeft alles te maken met communicatie en het spreken van onze waarheid. Wanneer ons keelchakra in balans is, kunnen we constructief communiceren, bewust luisteren en ons ware, authentieke zelf uitdrukken. Wanneer het uit balans is, kan het onderdrukte emoties, sociale angst, keelpijn, schildklierproblemen en spanningshoofdpijn veroorzaken.

Het zesde chakra is het Ajna/derde oog chakra (indigo)

Gelegen op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen, is ons derde oog ons centrum van intuïtie, goddelijke wijsheid en inzicht in onze en de geestenwereld. Wanneer ons derde oog gezond en in balans is, stelt het ons in staat de wereld door heldere lenzen te zien, actieve verbeeldingskracht te hebben en met het universum te communiceren. Wanneer ons derde oog geblokkeerd is, kan dit angst, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen, hoofdpijn en problemen met de hypofyse en pijnappelklier veroorzaken.

De zevende chakra is de Sahasrara/kruinchakra (violet)

Het kruinchakra bevindt zich precies boven op het hoofd en is onze directe verbinding met het universum en de wereld om ons heen. Een uitgebalanceerd kruinchakra stelt ons in staat om goddelijke leiding te accepteren en te verwerken, waardoor we ons verlicht, ruimdenkend en één met het universum voelen. Een geblokkeerde kruinchakra kan gevoelens van emotionele nood, verwarring, materialisme, migraine en problemen met het zenuwstelsel veroorzaken. Het is moeilijk om het kruinchakra te openen, dus wees niet ontmoedigd! Het vergt veel oefening.

6. Vipassana-meditatie

Vipassana, wat betekent “de dingen zien zoals ze werkelijk zijn”, is een van India’s oudste meditatietechnieken. Het streeft naar de totale uitroeiing van mentale onzuiverheden en het resulterende hoogste geluk van volledige bevrijding.

Het is een manier van zelftransformatie door zelfobservatie en richt zich op de diepe onderlinge verbinding tussen geest en lichaam, die direct kan worden ervaren door gedisciplineerde aandacht voor de fysieke sensaties die het leven van de geest voortdurend met elkaar verbinden en conditioneren.

De wetten die iemands gedachten, gevoelens, oordelen en sensaties besturen, worden duidelijk. Door directe ervaring merken we hoe we lijden veroorzaken. En daardoor zullen we meer bewustzijn, zelfbeheersing en vrede hebben.

Lees hier mijn 9 favoriete meditaties Deel 1

Dit is deel 2 van mijn favoriete meditaties. Deel 3 volgt op 1 november…

Wat is je favoriete meditatie? Ik lees het graag in de comments. 🙂

Plaats een reactie