“De Sheela Na Gig is een poort naar een andere dimensie. Wie geboren wordt moet door die poort gaan en wie wil reizen naar andere dimensies, ook”

Uit: De grimoire van Alice Kyteler

JACHTMAAN

A. Wassende maan 27 oktober 2017  (Samhain over vier dagen)

1. Alice Kyteler

Kilkenny Ierland, 1324

Richard Ledrede probeert Alice Kyteler te vervolgen voor zeven strafbare feiten: ketterij, offers doen voor demonen, communiceren met demonen, door middel van magie de plek van de kerk innemen, het maken van liefdes- en haatdrankjes om christenen te corrumperen, haar vroegere echtgenoten vermoorden en tot slot voor het hebben van een seksuele affaire met een demon. Alice ontsnapt op 27 november 1324 met de hulp van Arnold le Poer, de broer van haar vierde echtgenoot, John le Poer. Ze reist naar een andere zelfgemaakte werkelijkheid, Aruc, in afwachting van een goed moment om terug te komen. Het lukt haar niet om haar bediende Petronilia de Meath te overtuigen om mee te gaan. Petronilia wordt gegeseld en verbrand op 3 november 1324.

Voordat Alice vertrekt geeft ze haar eerstgeboren vrouwelijke nakomelingen de Gave van Aruc. De eerste is Alicia le Poer. Toen Alice vertrok was Alicia nog maar twee jaar. Alice geeft aan Arnold le Poer, die voogd is van Alicia, de Grimoire met de aanwijzingen voor de toegang tot Aruc en het amulet, de Sheela-na-gig die de deur opent naar deze plek, los van de werkelijkheid van tijd en plaats van Cura.

2. Aruc

Isis de Ruiter kijkt op haar agenda. Het is vandaag 27 oktober 2017. Het was drie jaar geleden dat ze de stap durfde te wagen die haar leven zo heeft veranderd. Ze wil het graag vieren met Artson. Ze gaat staan, trekt haar slippers uit en begint te letten op haar ademhaling: vier tellen inademen: een…, twee…, drie…, vier…. Zes tellen uitademen: een…, twee…, drie…, vier…, vijf…, zes… Het zweverige gevoel dat hoort bij deze ademhaling daalt langzaam af van haar hoofd, door haar romp, langs haar ledematen.
Ze pakt haar athame, het heilige offermes, en trekt de cirkel. Op haar kantoor heeft ze geen kompas nodig. Ze loopt naar het noorden, zet een groene steen, zo groot als haar vuist op de grond.

Uit het noorden, het element aarde,
wees welkom, Godin eerwaarde.
De fertiliteit en stabiliteit die u symboliseert
worden in deze cirkel gewaardeerd.
Breng uwe bescherming en manifestatie,
zo snel mogelijk naar deze locatie.

Ze voelt hoe ze gedragen wordt door de aarde. Aarde is aanwezig in de cirkel. Daarna loopt ze naar het oosten en plaatst een gele steen:
Uit het oosten, de element lucht,
wees welkom, Godin geducht.
De kennis en beweging die u symboliseert,
worden in deze cirkel gewaardeerd.
Breng uwe bescherming en manifestatie,
zo snel mogelijk naar deze locatie.

Ze wacht af en voelt een bries in haar haar. Lucht is present in haar kantoor. Vervolgens loopt ze naar het zuiden en legt een rode steen op de grond:
Uit het zuiden, het element vuur,
wees welkom, Godin o zo puur.
De energie en wilskracht die u symboliseert,
worden in deze cirkel gewaardeerd.
Breng uwe bescherming en manifestatie,
zo snel mogelijk naar deze locatie.

Snel voelt ze de warmte van het element op haar huid. Uiteindelijk gaat ze naar het westen van haar kantoor en plaatst de blauwe steen:
Uit het westen, het element water,
Wees welkom, Godin Alma Mater.
De liefde en emoties die u symboliseert,
worden in deze cirkel gewaardeerd.
Breng uwe bescherming en manifestatie,
Zo snel mogelijk naar deze locatie.

Een traan rolt langzaam langs haar neus naar beneden en in haar mond.

Na de aankomst van water gaat Isis in het centrum staan. Ze pakt haar Sheela Na Gig. Dan fluistert ze de woorden die haar reis zullen vormen:
Origineel afkomstig uit Vlaanderen,
ik heb Kyteler bloed in mijn aderen

Isis is niet meer in Cura, ze is in Aruc.

3. De tempel van Iris

Isis kijkt om zich heen. Ze is op haar lievelingsplek in Aruc: in haar privé appartement in de Tempel van Iris. Ze ruikt de bedwelmende geur van handgemaakte wierook uit de privétuinen van de tempel, planten die in Cura niet bestaan. De teelt van gewassen voor wierook is hier vergevorderd. De witte salie, sandelhout en zelfs haar lieveling lavendel, steken hier magertjes bij af.
Ze trekt haar kleren uit en gaat liggen in het warme bad met bladeren die geen bioloog in Cura zou kunnen determineren en etherische oliën van bloemen die alleen iemand die het Voynich manuscript heeft bekeken, zou kunnen herkennen. Nadat ze vijf minuten in bad ligt, wandelt Artson naar haar toe met een houten kelk met rode wijn. Ze neemt een slok van de wijn en houdt die een paar seconden in haar mond. Het smaakt zo goed dat ze het eventjes niet wil doorslikken. De wijn van Aruc is in staat je te ontspannen en te prikkelen zonder dat je draaierig of dronken wordt. Vanwege haar heilige positie in Aruc heeft ze toegang tot het allerbeste, maar Artson heeft haar ooit verteld dat de slechtste wijn van Aruc je nog geen kater geeft. Nu, drie jaren later praten Artson en Isis zelden. Artson kan gedachten lezen. Door haar opleiding heeft ze hem leren scannen en weet ze hoe hij voelt.
Ze neemt nog een slok. De wijn die ze nu drinkt, is afkomstig uit een van de heilige steden uit het zuiden van Vinland. Ze heeft het een keer opgezocht. In Cura ligt dat in Loncomilla Valley, in Chili.
Voordat ze haar kelk leeg heeft, komt Artson met een houten kruik en schenkt nog meer in. Hij knipoogt. Isis drinkt nog een slok en staat op. Artson komt met een doek een reikt die aan.

Hij weet dat ze liever zichzelf afdroogt. Door het warme bad klopt het bloed door haar hele lichaam. Ze neemt haar kelk naar bed mee en gaat liggen op haar zij. Artson kijkt naar haar bruine huidskleur en ronde vormen. Hij gaat naast haar liggen en aait haar lange kroeshaar. Artson kan als shapeshifter elke vorm aannemen maar voor Isis heeft hij eerst gekozen voor een uiterlijk dat haar zich op haar gemak zou laten voelen. Dat is het uiterlijk van een knappe man met een witte huidskleur, een beetje gebruind door de zon en lichtbruin haar, in de beginfase van kaalheid, met vriendelijke lichtbruine ogen en een prachtige glimlach. Hij ziet er teder, betrouwbaar en lief uit. En dat is wat ze nu nodig heeft.

4. Artson

Isis draait zich langzaam om en gaat op haar buik liggen. Artson omhelst haar van achteren en gaat met zijn tong om haar oorlelletje. Ze kreunt zachtjes. Zijn tong glijdt langzaam langs haar nek en schouderbladen. Hij registreert haar genot maar ook haar interne conflict. Ze is niet gewend om een Godin te zijn, ze komt van een plek waar genot niet heilig is maar verkeerd en dat zit heel diep in haar. Zij komt nog maar pas hier, nog geen drie van haar jaren. De hersenspoeling die ze al vijfenveertig jaar heeft gehad gaat niet zomaar weg. Hij smeert olie op haar rug en op haar billen. Met zijn tong likt hij de olie daarna weg. Isis ontspant. Ze hoeft niets te doen, alleen maar te genieten.
De volgende morgen staat ze op. Ze hoeft niets te zeggen. Artson weet wat ze denkt en wat ze voelt. Ze wil terug naar Cura. Haar gezin mist haar niet omdat ze niet weten dat ze weg is. Maar zij denkt wel aan hen. Ze trekt haar kleren aan en pakt de Sheela Na Gig. Dan fluistert ze de woorden die haar thuis zullen brengen.

5. Cura

Origineel afkomstig uit Vlaanderen,
ik heb Kyteler bloed in mijn aderen

Isis is terug in Cura. Ze opent de cirkel stilletjes.

Moeder, bedankt voor het bevruchten van mijn dromen.
Bedankt dat u in de cirkel wilde komen…
Isis pakt de groene steen op.
Element aarde uit het noorden,
vaarwel en bedankt voor uw antwoorden.
De gele steen…
Element lucht uit het oosten,
vaarwel en bedankt voor het troosten.
De rode steen…
Element vuur uit het zuiden,
vaarwel en bedankt voor het inluiden.
De blauwe steen…
Element water uit het westen,
Vaarwel en bedankt dat u zich hier heeft willen huisvesten…
Isis pakt haar athame en opent de cirkel.

Terug op haar kantoor gaat ze weer achter haar bureau laat ze zich met een glimlach op haar bureaustoel zakken en schuift haar agenda opzij. Ze kijkt op haar iphone. Het is nog steeds 27 oktober 2017, tien uur ‘s ochtends. Ze pakt de sleutels van de auto uit haar tasje om haar dochter op te halen van school. Vandaag is Diana wat eerder klaar met school.

Wil je meer weten over de geheimen van Isis de Ruiter?