fbpx

Gesprek met Marjon van Andel van Shambhala

Spiritualiteit en mijn connectie met het goddelijke zijn hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste aspecten van mijn leven. Het is het onderwerp waarmee ik elke ochtend ontwaak en waarmee ik elke avond ga slapen. Het beïnvloedt vrijwel elk aspect van mijn leven. En daarom deel ik graag mijn gedachten over het magische leven.

Magisch leven is meer een innerlijke ervaring dan het verzamelen van spullen. Zelfs een kop thee of koffie kan worden gezien als het ritueel van het innemen van een magisch elixer 😉

Het creëren van een veilige, heilige en magische omgeving om me heen draagt zeker bij aan dit magische leven. Ik zorg ervoor dat mijn huis, tevens mijn werkplek, energetisch gereinigd is. Ik maak gebruik van wierook en steek dagelijks kaarsen aan.

Mijn favoriete winkel op het eiland voor alles wat met magie te maken heeft, is Shambhala. Op deze regenachtige ochtend van 1 november ontmoette ik Marion van Andel van Shambhala. We hadden eerder al schriftelijk contact gehad, waarin ik haar enkele vragen had gesteld over haar prachtige winkel. Hier volgen de vragen en haar antwoorden.

Wat was de inspiratie achter het oprichten van Shambhala Gifts Curaçao en hoe heeft het zich ontwikkeld tot de mystieke plek die het vandaag is?

Voordat ik op Curaçao woonde, kwam ik in Nederland vaak in new age en Wereldwinkels en zo ontstond mijn interesse in spiritualiteit. Eenmaal op Curaçao ontdekte ik dat een dergelijke winkels hier niet bestond. Gaanderweg is toen het idee gerijpt zelf zoiets op te zetten en uiteindelijk was daar Shambhala in oktober 2011.

De ontwikkeling tot wat het is is min of meer “vanzelf” gegaan. Er is een groeiende interesse in spiritualiteit, bewustwording, yoga en meditatie en door in te spelen op vragen en behoeften pas ik het assortiment aan en zo ontstaat dan een plek voor mensen die deze interesses delen. En die nemen natuurlijk ook hun energieën mee. Dat tezamen met de energie die van de producten – vooral de stenen natuurlijk – uitgaat, geeft de “mystieke” sfeer.

Welke elementen en producten in de winkel dragen volgens u het meest bij aan de sfeer van vrede, harmonie en geluk waar jullie naar streven?

Het element “rust” is een belangrijk gegeven. Fijn muziekje op de achtergrond, tijd voor de klant, openheid en vriendelijkheid dat speelt allemaal mee.

Kunt u ons meer vertellen over de achterliggende filosofie en visie van de winkel? Hoe komt dit tot uiting in de productselectie?

Ik zoek producten met zorg uit en ze zijn voornamelijk Fair Trade. De basis wordt al gelegd bij de makers immers een fatsoenlijke werkplek en omstandigheden en zekerheid omtrent inkomen geeft dat mensen zonder zorgen en met plezier hun werk kunnen doen. Volgens mij “voel” je dat in hun producten. De insteek van de winkel is dan ook dat je er voor elkaar bent en elkaar steunt waar mogelijk.

Fair Trade hoeft overigens niet alleen in ontwikkelingslanden te zijn. Ik koop bijvoorbeeld ook in bij een bedrijf dat heel nauw samenwerkt met een sociale werkplaats in Nederland. Mensen met een beperking of ontwikkelingsachterstand een kans geven valt voor mij ook onder het Fair Trade principe.

Hoe selecteert u de items die in de winkel verkocht worden? Zijn er specifieke criteria die u hanteert?

Achter veel producten zitten speciale projecten ter ondersteuning van lokale mensen in bijvoorbeeld India, Nepal, Indonesië en Zuid-Amerika. Via de leveranciers doe ik ook regelmatig donaties vanuit Shambhala ter ondersteuning van bepaalde projecten. Ook let ik op natuurlijke grondstoffen voor bijvoorbeeld kaarsen en de wierook. Ik heb altijd eerst persoonlijk contact met een leverancier. Ik wil de mensen zien waar ik mee ga samenwerken en de sfeer binnen het bedrijf proeven.

Zijn er bepaalde culturele of spirituele invloeden die een rol spelen in de selectie van producten?

Mijn eigen spiritualiteit in intuïtie spelen uiteraard een grote rol bij de keuze van de producten.

Kun u ons meer vertellen over de betekenis van de naam “Shambhala” en hoe dit de identiteit van de winkel weerspiegelt?

Het begrip “Shambhala” komt uit de Himalaya gebied en verbeeld de weg van spirituele ontwikkeling. Er zou ook een “mythisch” koninkrijk Shambhala zijn. Gevoelsmatig vergelijk ik die plek een beetje wat wij in de westerse wereld het paradijs noemen. De identiteit van de winkel is precies dat … je vindt er spullen die je kunnen ondersteunen op je spirituele pad en ik hoop dat mensen zich in de winkel even in dat “mythische” koninkrijk kunnen voelen.

Welke ervaring hoopt u dat klanten hebben wanneer ze de winkel bezoeken? Wat wilt u dat ze meenemen na een bezoek?

Rust, positiviteit en een luisterend oor zijn de kenmerken van de winkel en ik hoop dat mensen dat ervaren en er een stukje van mee kunnen nemen als ze de deur weer uitgaan. Sommige klanten komen ook alleen maar even binnen om hun verhaal te delen en ook dat is goed.

Kunt u ons iets vertellen over de reacties en ervaringen van klanten die de winkel hebben bezocht en de producten hebben gekocht?

Een groot deel van de klanten ervaart gelukkig de kernwaarden die we proberen uit te stralen. En de geur in de winkel … daar vragen veel mensen naar. Daar doen wij zelf niets aan … het ontstaat vanuit alle wieroken en geurkaarsen die er staan. Als die geur nou eens te koop zou zijn!!

Zijn er specifieke verhalen of anekdotes die u met ons zou willen delen over bijzondere momenten in de winkel?

Er wordt veel in vertrouwen gedeeld en wij leren zelf ook veel van de klanten. Er zijn zoveel mensen op Curaçao met kennis op allerlei spirituele vlakken. Het is altijd fijn dat ze die kennis met ons willen delen.

Wat ik zelf altijd heel bijzonder vind, is dat men elkaar “vindt” in de winkel. Er zijn bv 2 klanten binnen en de 1 stelt een vraag aan mij de ander weet daar “toevallig” heel veel van en ze raken samen aan de praat. Vaak neem ik niet eens meer deel aan het gesprek. Niet zelden worden er dan telefoonnummers uitgewisseld of ze gaan genoeglijk samen de deur uit! Dat vind ik dus geweldig! Da’s dus precies de bedoeling van de winkel … ontwikkeling op je pd of het nu met spullen is of via andere mensen.

Hoe ziet u de rol van Shambhala binnen de gemeenschap van Curaçao? Op welke manier wilt u bijdragen aan de lokale cultuur?

Ik heb het idee dat Shambhala best een fijn plekje heeft veroverd binnen de gemeenschap op Curaçao. Door open te staan voor iedereen denk ik dat ik dat we wel passen in de cultuur van Curaçao waar immers zoveel nationaliteiten al zo lang samenleven zonder problemen.

Kunt u ons iets vertellen over de rol van magie en mystiek in de producten en de sfeer van de winkel?

De rol van “magie” zie je vooral in de interactie tussen mensen.

Zijn er toekomstplannen of nieuwe initiatieven die u met ons zou willen delen over de ontwikkeling van de winkel?

We bewegen ons mee met de spirituele ontwikkeling op Curaçao en we zien vanzelf waar dat heen gaat!

Go with the flow!

Dit gesprek met Marion was een waar genoegen. Het was heerlijk om weer in de winkel te zijn, en ik hoop in de toekomst nog veel meer te kunnen delen.

Plaats een reactie