fbpx

De magie van Yule

In De hogepriesteres van Aruc, viert Isis de Ruiter zowel in Cura als in de alternatieve werkelijkheid, Aruc, de Yule feest, Midwinter of Winterzonnewende.

Viering van winterzonnewende. Photo by Tania Miron on Unsplash

Op zondag aanstaande is het weer zover en begint de winterzonnewende op het noordelijk halfrond.

Wat is de winterzonnewende

De winterzonnewende of yule is officieel de eerste dag van de winter. Het vindt plaats wanneer de Noordpool 23,5 graden van de zon wordt gekanteld. Dit is de langste nacht van het jaar. Dit betekent dat de dagen geleidelijk langer worden na de winterzonnewende tot de zomerzonnewende in 2020.

De winterzonnewende wordt door veel mensen over de hele wereld gevierd als het begin van de terugkeer van de zon en het veranderen van duisternis in licht. De Talmoed, na de Tenach het belangrijkste boek binnen het jodendom, herkent de winterzonnewende als ‘Tekufah Tevet’. Ook in China wordt de Dongzhistival op de winterzonnewende gevierd door families die samenkomen en speciaal feestelijk eten.

Geschiedenis van de winterzonnewende

Tot de 16e eeuw waren de wintermaanden een tijd van hongersnood in Noord-Europa. De meeste runderen werden geslacht zodat ze in de winter niet gevoerd hoefden te worden, waardoor de zonnewende een tijd was waarin vers vlees overvloedig aanwezig was. De meeste feesten van de winterzonnewende in Europa waren vrolijk en feestvierend. In het voorchristelijke Scandinavië duurde 12 dagen lang om de wedergeboorte van de zon te vieren.

Hoe werd het gevierd in het oude Rome?

In het oude Rome werd de winterzonnewende gevierd op het feest van Saturnalia, ter ere van Saturnus, de god van de landbouwbijdrage. Saturnalia duurde ongeveer een week en werd gekenmerkt door feesten, losbandigheid en het geven van geschenken. Met de bekering van keizer Constantijn tot het christendom, werden veel van deze gebruiken later opgenomen in kerstvieringen.

Een van de meest beroemde vieringen van de winterzonnewende in de wereld van vandaag vindt plaats in de oude ruïnes van Stonehenge, Engeland. Photo by Fernando Montes Vicaria on Unsplash

Een van de meest beroemde vieringen van de winterzonnewende in de wereld van vandaag vindt plaats in de oude ruïnes van Stonehenge, Engeland. Duizenden druïden en heidenen verzamelen zich daar om te zingen, dansen en zingen terwijl ze wachten op de spectaculaire zonsopgang.