fbpx

De cacao ceremonie en je hartchakra

Cacao

Ik hoorde voor het eerst over cacao ceremonies tijdens één van mijn vakanties in Carúpano, Venezuela, in mijn tienerjaren. Mijn grootmoeder is Venezolaans en in de jaren tachtig brachten we daar onze zomer door met familie. Ik dacht daar verder niet meer aan totdat ik me aangetrokken begon te voelen tot magie tijdens het schrijven van mijn fantasieromans. Voor het onderzoek van mijn boek besloot ik het thuis te proberen. Mijn ervaring met cacao was geweldig. Ik was zo verrast door de diepe verbinding die ik maakte met mezelf en het Universum.

In dit bericht kun je meer lezen over hoe je een cacao ceremonie thuis kunt doen, hoe je het kunt gebruiken, wat de gezondheidsvoordelen zijn en hoe het je hartchakra kan openen.

Maar eerst moeten we onthouden dat we het hebben over een heilige ceremonie. In het verleden hebben we heilige gebruiken, zoals de tabak ceremonie, niet gerespecteerd en er sigaretten van gemaakt, een recreatieve drug die toen door karma miljoenen heeft gedood. Heilige ceremonies moeten op een respectvolle manier uitgevoerd worden zoals onze voorouders het bedoeld hebben. Het is bijvoorbeeld van vitaal belang om ceremoniële cacao te kopen van een ethische handelaar en respectvol en integer te zijn wanneer je de ceremonie wilt doen.

Wat is cacao?

Cacao wordt al duizenden jaren gebruikt in oude ceremonies. Voor veel oude culturen in Zuid-Amerika (zoals de Maya’s) is het een heilige drank die wordt gebruikt in rituelen en wordt gerespecteerd als een plantaardig medicijn. Het is bekend als ‘Kakaw’ of ‘chocolatl’ en wordt gebruikt als een medicijn dat het hartchakra opent en helpt om inzicht en bewustzijn te vergroten.

Toen de westerse wereld inheemse culturen ontdekte, vonden ze ook cacaodrank. Om de van nature bittere drank toegankelijker en zoeter te maken, hebben ze deze geïnnoveerd door suiker en kruiden toe te voegen en de chocolade te creëren die we vandaag kennen.

Waar kun je cacao kopen?

Wanneer je ceremoniële cacao koopt, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je rauw cacaopoeder koopt van een ethische leverancier. En er is een verschil tussen het “superfood” natuurlijke cacaopoeder en de ceremoniële cacao.

De cacaopoeders in lokale voedingswinkels worden vaak nog verwerkt om te voldoen aan commerciële normen, waarbij het natuurlijke vet van de boon (cacaoboter) wordt verwijderd. Hoewel het nog steeds heerlijk is om te gebruiken voor smoothies of rauwe desserts, wil je echt cacao drinken die ethisch is geoogst en verwerkt voor ceremonieel gebruik.

Als je in je zoekmachine zoekt op “ceremoniële cacao”, vind je verschillende webshops die pure cacao aanbieden. Zorg ervoor dat je leest waar de cacao vandaan komt en hoe het wordt verwerkt.

Wat is een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is een ritueel om naar binnen te keren, je bewustzijn te verhogen en je hartchakra te openen. Ceremonies kunnen in verschillende stijlen gehouden worden, alleen of in groep, met meditatie, muziek, dans, klankschalen of een combinatie daarvan. Cacao ceremonies zijn fantastisch voor creatieve expressie, inspiratie, genezing of authentiek contact met jezelf en anderen. Het is een mooie manier om je aandacht te richten, in het hier-en-nu te zijn.

Hoewel cacao ceremonies geweldig zijn om met een groep te doen, doe ik regelmatig cacao ceremonies alleen thuis om bewust contact te maken met mijn hogere zelf en zo mijn intuïtie te verbeteren.

Hoe doe je thuis een cacao ceremonie?

Dit doe je door thuis je eigen heilige ruimte te creëren waar je lekker kunt zitten en aandachtig de cacao kunt drinken. Ik heb een bank in mijn kantoor waar ik zit voor mijn cacao ritueel. Voordat ik begin, erken ik de energie van de Taino voorouders van mijn grootmoeder, reinig in de kamer met Palo Santo, steek wat kaarsen aan en zet wat ontspannende Taino muziek op.

Bereiding van de cacao

Het bepalen van de intentie voor uw cacao ceremonie begint met de voorbereiding van het heilige drank’. De basis van de drank is 100% pure cacao en water, maar als je hem liever met plantaardige melk drinkt, dan kan dat ook. Je kunt je mix maken door specerijen, kruiden of zoetstoffen (zoals honing, kokossuiker of ahornsuiker) toe te voegen.

Als je de pure cacao met water mengt, zorg er dan voor dat het water niet kookt. Mix en schuim de cacao zodat je een mooi schuimlaagje krijgt. Je kunt een handklopper of blender gebruiken om de cacao met het water te mengen. En je kan altijd nog bijvoorbeeld vanille, cayennepeper, kardemom, kaneel, chili of honing toevoegen.

Hoeveel cacao moet ik gebruiken?

Voor een bewuste start van de dag met een mini-ritueel (van ongeveer 15 minuten) kun je ongeveer 15-20 gram (ongeveer twee eetlepels) gebruiken. Als je wat dieper wilt gaan en meer tijd wilt hebben om een ​​dagboek bij te houden, te mediteren en bewust verbinding te maken, kunnen de doses variëren van 30 tot 40 gram (ongeveer 3 tot 4 eetlepels).

Cacao drinken en verbinden

Ga naar de prettige ruimte die je voor jezelf hebt gecreëerd. Voordat je de cacao drinkt, houd je de beker voor je hartchakra en bedank je de cacaodrank. Visualiseer hoe de magische eigenschappen je hart openen. Drink de cacao met aandacht terwijl je je bewust bent van hoe je hogere zelf alles opruimt dat je geest blokkeert, waardoor je verhindert liefde te geven en te ontvangen op volledige capaciteit. Wees in het moment zonder enige afleiding. Als je wat meer tijd hebt, je kunt mediteren of een dagboek bijhouden.

Wat zijn de voordelen van cacao?

Ceremoniële cacao heeft veel gezondheidsvoordelen en positieve effecten, zoals:

  • Het is rijk aan antioxidanten en werkt ontstekingsremmend.
  • Het bevat theobromine dat het hart stimuleert, de bloedvaten verwijdt en de bloeddruk verlaagt. 
  • Het is rijk aan mineralen (zoals magnesium, ijzer, koper, zink en calcium)
  • Het heeft een positief effect op je hersenen en stimuleert je humeur (door moleculen als serotonine, dopamine, fenylethylamine)
  • Het geeft je een gelukzalig gevoel, je voelt je geïnspireerd, verbonden met jezelf en anderen en verbonden met je intuïtie en visie

Zorg ervoor dat je de hele dag door op een dag dat je een cacao ceremonie doet, voldoende water drinkt. Pure cacao kan licht uitdrogend zijn, dus ontgift het je lichaam als je voldoende water drinkt.

Heb je een cacao ceremonie gedaan? Laat hieronder je ervaring weten!

Plaats een reactie